Traineeblogg #1 – Årets Trainee
nov 24 2023

Försökte komma på något roligt sätt att introducera ”Den utvalda” (mig själv) men det är Linn Madsen som är den fantastiska clownen på företaget och hon har inte lärt mig alla sina knep ännu.
Dock är jag unik på andra sätt:
1. Första traineen som redan har introducerat sig själv i blogginlägg för nästan ett år sedan
2. Varit en del av Pro&Pro gänget i snart ett år
3. Tjej. Det borde väl räknas som positivt i dagens strävan mot ett jämställt samhälle?? Efter 4 fantastiska traineegrabbar får vi se om jag är något att hänga i julgranen

Om ni gissade på Sophie Brundin så har ni kammat hem 10 poäng!
Lite oklart ännu vad ni kan göra med era insamlade poäng men man tävlar väl för att vinna och inte för att det är kul?

Jag kanske bör börja med att besvara frågan ”Varför hoppade du på traineeprogrammet i efterhand istället för att göra det från start?

1. Förmån. Har ni inte hört om Pro&Pro fantastiska traineeprogram så är det nu på tiden:
Tack vare traineeprogrammet får jag kunskap om teorier, modeller, arbetssätt samt förhållningssätt för att kunna utveckla kunders affär och verksamhet till nästa nivå. Som trainee får jag även fortsätta arbeta med riktiga kunduppdrag vilken är dels väldigt roligt, dels utvecklande. Jag blir lite skarpare med andra ord, eller som vår VD brukar säga ”Snygga”.

2. Varför ska vara som alla andra när man kan vara unik? : )

Bra beslut tänker ni med ökad nyfikenhet kring ”Vad har du då gjort i ditt traineeprogram och i kunduppdrag?” (om ni inte tänkte så får ni -1 poäng)
Jag börjar att berätta om de 3 av 15 uppdragen jag har lagt ner mest tid på:
1. Tankesmedja: Cirkeln är sluten, vår allra första trainee Daniel Adelander arbetar tillsammans med vår senaste trainee. Målet med detta projekt var att hjälpa skogsindustrin att arbeta mer datadrivet. Detta gjordes genom en tankesmedja där massa kloka skogsmänniskor samlades i digitala workshop för att diskutera problem och eventuella lösningar inom olika områden, såsom hållbara transporter och virkesterminaler. Mitt jobb, med hjälp av Daniel, var att få till en upplägget, en grupp, förbereda workshops, hålla i en mindre del av workshopen samt att sammanställa allt.
Mina lärdomar: Mycket arbete att få till en kvalificerad grupp, tips och trick då detta var min första workshop att hålla i samt programmet InDesign som användes för att göra pedagogiska sammanställningar som förhoppningsvis kommer till nytta för näringslivet och Mittuniversitetet.

2. Systeminnovation för smart snöröjning: Här fick jag arbeta tillsammans med vår kloka VD, Tommy. Ett område som står nära hjärtat för oss norrlänningar som lever i snön halva året. Projektet hade pågått under några år och nu var det äntligen dags att utforska vad som behövs inom flera olika verksamhetsområden för att projektet ska lyckas på riktigt, exempelvis affärsmodeller, kultur och regelverk. Här var mitt uppdrag att genomföra en omvärldsanalys, en massa intervjuer och presentera resultatet med hjälp av en PowerPoint för projektgruppen.
Min lärdom: Det tekniska är såklart superviktigt för innovation men organisationen och implementationen för att det ska lyckas är wow important.

3. Pressure: Minska trycksår med hjälp av en smart madrass. Jag och Emil Milles tog oss tidigt ann i projektet att lägga grunden med en behovsanalys. Av många favoritprojekt står detta högt upp på listan för det har varit underbart att arbeta så många timmar ihop med Emil! Behovsanalysen presenterades för gruppen och efter några månader av forskningsarbete är det snart dags för oss att hoppa på tåget igen. Denna gång i kommersialiseringsprocessen.
Min lärdom: Extremt annorlunda krav på en produkt som ska säljas och implementeras hos regionen/kommunen är hos företag/privatkunder.

Traineeprogrammet har hållit på i kanske sex veckor och här kommer några highlights:
1. Projektledningskurs med Mikael Augustsson: 10 gånger bättre än projektledningskurser jag har läst på universitetet. Riktiga verktyg, insikter och uppgifter. Inspirerad av hans lugn timme ut och timme in. Två heldagar om man kände sig aldrig trött, det är ett bra betyg!

2. Kurser med Tommy: Under ca en gång i veckan har Tommy bidragit med insikter, modeller och tillvägagångsätt kring strategi, varumärke, segmentering och kundlivscykel.

3. Då vi har två relativt nya medarbetare Thomas Janson och Janne Pettersson har jag fått sällskap på lektionerna. Detta har bidragit med mer diskussioner och jag hoppas det fortsätter så i framtiden, har varit toppen!

Om ni har orkat läsa ända hit får ni 3 poäng.
Nästa gång Linn, som ni ser mig tillsammans med på bilden då vi höll i Pro&Pro 10 års jubileum, kanske har gett mig ett eller två clowntips om ni har tur ; )

Vi hörs,
Sophie

Värdeskapande AI

Utbildning

På kursen får du kunskap om hur du på ett strukturerat och metodiskt sätt använder AI för att skapa värde i din verksamhet.

Framtidens projektledare

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Ledarskap på distans

Utbildning

Utbildningen tar sin utgångspunkt i hur man lyckas med sitt ledarskap där medarbetare finns på distans för att därmed leverera bra resultat.

Aktuella blogginlägg

Pin It on Pinterest