Traineeblogg 2 – En massa roliga saker som händer
nov 15 2021

Hej hopp! Traineebloggen är tillbaka nu när det har gått ungefär två månader sedan sist. Det har hänt en del grejer och jag tänkte berätta lite hur traineeprogrammet är uppbyggt. Häng med!

Vad som möjligen skiljer detta traineeprogram från andra är att det i stor mån anpassas efter vilka uppdrag jag har och vad jag behöver lära mig. Programmet är uppdelat i olika block som tillsammans bygger en bra bas för en kompentent managementkonsult att stå på. För tillfället är jag inne i det första blocket Affärsmässighet som sätter grunden för hur en managementkonsult bör arbeta. Ingående delar i det blocket är till exempel Hålla föredrag, Framgångsrika möten och Intervjuteknik. Dessa olika block bygger på varandra, men ordningen anpassas också efter vad jag behöver lära mig baserat på vilka uppdrag jag arbetar med. Ett exempel på det är att jag har fått åka upp till Härnösand tillsammans med kollegan Mikael för att gå en projektledningskurs. Eftersom jag projektleder Good Tech Hack tidigarelades projektledningen för min del, vilket var väldigt givande. Med de nya kunskaperna kunde jag gå in i projektet med en trygghet i det jag lärt mig.

Apropå nya kunskaper så har vi börjat lämna grundläggande konsultkunskaper bakom oss i lektionsupplägget. Som jag nämnde är första delen av traineeprogrammet byggt på Affärsmässighet. Nu har vi till exempel kommit in på strategi och ledarskap, vilket är superintressant! Jag får lära mig olika teorier inom dessa områden vilket vi varvar med diskussion för att verkligen förankra kunskaperna. Mellan de olika lärotillfällena får jag en hemuppgift där jag måste tänka igenom både en och två gånger för att verkligen förstå och kunna svara på uppgiften. Efter bara några lektioner har flera gånger kommit på mig själv med att ha användning för det jag lärt mig, inte bara i arbetet utan också privat. Visste du till exempel att feedback tas emot mycket lättare om man först frågar om personen i fråga vill ha det? En massa sådana guldkorn får jag med mig hela tiden!

Vad har då hänt sedan sist mina uppdrag? Jag har till exempel hunnit hålla i både mitt första och andra stora möte i projektet Good Tech Hack. Kan meddela att det var ett duktigt stresspåslag inför första mötet, men det gick rätt bra och vi hann ta några tuffa beslut som behövde tas. Inför andra stora mötet kändes det mycket bättre eftersom jag fått feedback och stöd i hur mötena kunde skötas bättre från kollegor, vilket ledde till att det andra mötet också gick mycket bättre. Jag har även skrivit en forskningsansökan tillsammans med vårt forskningsansökansorakel Markus. Det var lite tidspress på den, så vi fick jobba rätt intensivt i några dagar. Den handlade om hur AI kan bidra till att förbättra företags klimatprestationer, vilket var ett spännande område att sätta sig in i. Till slut har jag och vår VD Tommy hållit show för industriella ekonomerna på Umeå universitet. Det var en trevlig lunchföreläsning som vi gjorde på distans tillsammans med sommarens internshipare Maja och Sandra. Dessa tre exempel är bara ett axplock av allt jag fått göra under min hittills korta tid på Pro&Pro. Jag tycker att exemplen visar på vilken bredd av uppdrag som traineeprogrammet bjuder på, och jag måste säga att utvecklingskurvan har varit brant uppåt. Spännande, bitvis intensivt och framför allt inspirerande tycker jag sammanfattar min första tid här på Pro&Pro! En till grej som hänt sedan sist är att Pro&Pro har blivit utsedda till Gasellföretag – för andra året i rad. Jättekul och inspirerande att arbeta på ett företag som växer så att det knakar!

Nu räcker det nog för denna gång. Ha det fint så hörs vi nästa gång! (Det hintas om att nästa inlägg ska försöka svara på den evigt gäckande frågan: vad gör en managementkonsult egentligen på dagarna?)

Fortsättning följer…

P.S. Förra veckan var hela Pro&Pro på Sundsvall Business Awards. Det var en rolig kväll med inspirerande personer som fick fina utmärkelser. Delar med mig av en bild med alla närvarande Pro&Pro:are. Det var dock inte alla som förstod att det var fotografering på gång, utan satsade friskt på minglet istället…

Fotograf till ursprungsbilden: Pär Olert

Värdeskapande AI

Utbildning

På kursen får du kunskap om hur du på ett strukturerat och metodiskt sätt använder AI för att skapa värde i din verksamhet.

Framtidens projektledare

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Ledarskap på distans

Utbildning

Utbildningen tar sin utgångspunkt i hur man lyckas med sitt ledarskap där medarbetare finns på distans för att därmed leverera bra resultat.

Aktuella blogginlägg

Pin It on Pinterest