Framgångsrika ledare använder moderna projektarbetssätt och verktyg
okt 27 2020

Digitaliseringen av praktiskt taget alla branscher skapar nya möjligheter för ledare i framkant. Inom projektledning utvecklas både arbetssätt och verktyg för att stödja framtidens sätt att driva projekt. Moderna projektverktyg där samarbete står i fokus, kan effektivisera projektgenomföranden och bidra till ett mer hållbart projektledarskap.

Här presenterar vi några insikter som vi tycker att framtidens framgångsrika ledare bör ha koll på:

  1. Moderna verktyg inom projektledning fokuserar på samarbete

De traditionella projektledningsprinciperna gäller fortfarande; det är centralt att hantera risker, budget, tidsplan och att genomföra projektaktiviteter. Men att driva projekt handlar också alltmer om kundcentrering och agila leveranser. Moderna verktyg underlättar och bygger på samarbete; se till exempel Slack, Monday.com och Atlassian/Jira.

  1. Att dela och hitta aktuell information ska vara enkelt

Ditt projekt behöver ett pålitligt verktyg där alla kan dela och finna uppdaterad information. Om ett projekt blir försenat, se till att du är transparent med det så snabbt som möjligt. Säkerställ att samma information inte finns på flera ställen, utan sträva efter att ha en källa för information.

  1. Prioritera kontinuerligt

Du har alltid mer i din aktivitetslista än vad du hinner utföra. Om du och ditt projektteam slumpmässigt tar dig an uppgifter kommer ni att spendera resurser på saker som knappast är viktigast för stunden. De personer som är mest effektiva är experter på kontinuerlig prioritering.

  1. Det handlar om människorna

Ett modernt ledarskap, det vi på Pro&Pro benämner som det hållbara ledarskapet är viktigt, inte bara för chefer, utan även för projektledare. Att som projektledare skapa en systematik för ledarskapet och ha tillit till projektmedarbetarna är centralt för att nå hållbara resultat i dagens arbetsliv. Kommunicera effektivt för att säkerställa att alla förstår visionen, identifierar rätt aktiviteter och samordnar sitt dagliga arbete, så har du den viktigaste biten på plats för att driva effektiva projekt.

  1. Håll dig uppdaterad

I tider när vi inte träffas dagligen på samma sätt som tidigare behöver du jobba mer på att hålla kontakten med medarbetarna och hålla dig uppdaterad. Var tillgänglig och uppmuntra kontakt. Att ha dagliga korta digitala pulsmöten där ni uppdaterar er varandra på status är en välbeprövad metod som fungerar bra!

  1. Retrospektiv – Hoppa inte över lärandet

Organisationer glömmer ofta bort att använda retrospektiv – möten för att lära av det man gjort för att skapa förbättring. Detta är en effektiv metod för att analysera och identifiera bättre och effektivare sätt att arbeta med ditt team, ta er an uppgifter och bli mer förberedda för nästa projekt. Med fördel görs retrospektiv inte bara när projekt avslutas, utan kontinuerligt under projektens gång för att snabbare kunna nyttiggöra förbättringsidéerna.

Mikael Augustsson, managementkonsult och ansvarig för Project Management på Pro&Pro.

Värdeskapande AI

Utbildning

På kursen får du kunskap om hur du på ett strukturerat och metodiskt sätt använder AI för att skapa värde i din verksamhet.

Framtidens projektledare

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Ledarskap på distans

Utbildning

Utbildningen tar sin utgångspunkt i hur man lyckas med sitt ledarskap där medarbetare finns på distans för att därmed leverera bra resultat.

Aktuella blogginlägg

Pin It on Pinterest