Tankarna efter 2 veckor som intern på Pro&Pro
jun 25 2019

Följ Emil, Julia och Joakim som gör internship under sommaren hos oss på Pro&Pro med uppdraget att kolla på affärsmodeller baserade på information som råvara.  Så här är deras tankar efter 2 veckor.

Under veckan som gått har vi hunnit genomföra massor med roliga aktiviteter, både kopplat till företaget och till vårt uppdrag under sommaren. Vi har intervjuat två olika aktörer om deras förhållningssätt till datadrivna affärsmodeller och hur de arbetar med att ta fram affärsmodeller från data. Den ena aktören var Ericsson, där vi intervjuade en anställd som arbetar med Internet of Things. Från den intervjun lärde vi oss väldigt mycket, bland annat att data oftast används till interna effektiviseringar, exempelvis optimering, snarare än att utveckla nya kunderbjudanden eftersom större företag ofta lider av en kostnadseffektiviserande mentalitet. Därför är det viktigt att även kunna se till det större perspektivet och lyfta blicken ut mot kunderna för att kunna se den potential som data har för kunderbjudande. Intervjun gav oss även intressanta insikter om hur industri 4.0 kommer att förändra industrin på väldigt många sätt. Kopplat till data finns frågeställningar som rör etik, där Ericsson ser vikten av att arbeta med data på ett etiskt hållbart sätt. Den andra aktören vi har intervjuat var Länsförsäkringar, där vi pratade med en affärsutvecklare. Inom försäkringsbranschen är data en väldigt stor del i allt från prissättning till utveckling av nya erbjudanden. Vi fick insikter i hur återförsäkringsbolagen fungerar, men även ta del av nya perspektiv på hur försäkringsbranschen kommer att förändras när exempelvis självkörande bilar börjar att befinna sig i allt större utsträckning på våra vägar. Vem bär ansvaret för en självkörande bil? Detta är ett exempel på en fråga som man funderar kring hos försäkringsbolagen. Återigen var etik ett viktigt ämne som lyftes i även denna intervju.

Till uppdraget vi har mot den externa kunden gjorde vi en effektanalys där vi satte upp mål och kikade på hur olika aktörer kan påverka målen genom olika effekter. På så sätt kunde vi få en överblick kring hur vi kan se på de olika aktörernas roll i hela värdekedjan och kartlägga vad för effekter de har på det vi vill åstadkomma. Vi har även utbytt tankar med Tommy och som vanligt kom Tommy med nyttiga och välkomnade tankar kring hur strategi, affärsmodeller och andra element i vårt uppdrag kan knytas an för att få en koherent och högkvalitativ slutprodukt. Vi hann även med en sommaravslutning med resten av våra härliga kollegor på Pro&Pro där vi avnjöt en härlig middag tillsammans på Vindhem.

Sist men inte minst har vi även passat på att ha en skön midsommarhelg där vi laddat upp batterierna för ännu en spännande och rolig vecka här på Pro&Pro.

Vi hörs nästa vecka!

Emil Lagergren

Junior Managementkonsult, Pro&Pro

Värdeskapande AI

Utbildning

På kursen får du kunskap om hur du på ett strukturerat och metodiskt sätt använder AI för att skapa värde i din verksamhet.

Framtidens projektledare

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Ledarskap på distans

Utbildning

Utbildningen tar sin utgångspunkt i hur man lyckas med sitt ledarskap där medarbetare finns på distans för att därmed leverera bra resultat.

Aktuella blogginlägg

Pin It on Pinterest