Innovation i ledarskapet – Är du redo?
apr 16 2019

Vi matas hela tiden med processer och metoder för att driva innovation men kanske är frågan egentligen:

  • Är du redo för innovation?
  • Är du mogen att låta dig utvecklas?
  • Har du modet att se och ta emot det nya?

Med anledning av att årets tema på Pro&Pro-dagen är innovation började jag tänka på vad innovation innebär för ett ledarskap eller sättet att leda. Om man googlar upp ordet innovation på Wikipedia så definieras det bl.a. som ”En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse – inom vilket område som helst – som vinner insteg i ett samhälle.” Från <https://sv.wikipedia.org/wiki/Innovation>

Med den definitionen i tanken, hur eller på vilket sätt kan innovation inom ledarskap ta sig form?

Om vi tittar på den sista delen i definitionen”…vinner insteg i ett samhälle” så påstår jag att alla former av ledarskap förr eller senare vinner insteg i ett samhälle. Antingen i sig självt som modell, t.ex. New Public Management, eller som en konsekvens, t.ex. Apple och Steve Jobs med deras om- och nydanande produkter. I det senare kan man dessutom säga att både ledarskapet och produkterna representerar innovation i dess sanna bemärkelse. Eller..?

Kan ledarskap vara innovativt i sig själv eller är det bara en katalysator för att skapa innovativa miljöer där sann innovation kan frodas och växa till?

Jag skulle vilja argumentera för att ledarskap som begrepp inte är innovativt utan det innovativa är hur jag förmår utveckla mig själv, lära känna mig själv för att därigenom vara tryggare i mig själv, min kompetens och hur jag relaterar till andra människor. Om jag då omformulerar definitionen utifrån ett innovativt ledarskap skulle det kunna bli:

– ”En innovation inom ledarskap är något originellt och principiellt nytt av betydelse för mig – inom vilket område som helst – som vinner insteg i mig själv.”

Med det som definition innebär alltså innovation inom ledarskap förmågan att lära mig mer om mig själv och sedan kunna nyttja det för ännu mer förankrat ledarskap. Dvs en kunskap är bara en kunskap, det är först när du handlar utifrån din nya kunskap som du verkligen har innoverat ditt ledarskap och kan ta nästa steg i din roll som ledare.

Det skulle också betyda att innan du, i ditt ledarskap, framgångsrikt kan skapa och stötta en innovativ kultur, måste jobba med dig själv för att kunna vara trygg i dina val och ditt beslutsfattande. För förr eller senare kommer innovatörerna att ställa krav på dig och då gäller det att du och ditt ledarskap är redo, för innovation, det handlar också om att välja bort.

Så nästa gång du får en insikt, se till att agera på den kunskapen och gör något konkret, låt din nya erfarenhet bli till ett lärande som du kan använda om och om igen. Kanske är det så ett innovativt ledarskap ser ut på riktigt?

Det skulle vara jättespännande att höra dina tankar kring ett innovativt ledarskap så tveka inte att kontakta mig så tar vi en kaffe och utvecklar ämnet tillsammans.

Vi hörs!

// Måns

Värdeskapande AI

Utbildning

På kursen får du kunskap om hur du på ett strukturerat och metodiskt sätt använder AI för att skapa värde i din verksamhet.

Framtidens projektledare

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Ledarskap på distans

Utbildning

Utbildningen tar sin utgångspunkt i hur man lyckas med sitt ledarskap där medarbetare finns på distans för att därmed leverera bra resultat.

Aktuella blogginlägg

Pin It on Pinterest