Intervju med Årets Ledare 2023: Kåre Nordström
Apr 11 2024

Det finns många vårtecken att glädjas åt, att solen värmer, att gula tussilago tittar fram och att nomineringsperioden för Årets ledare i Medelpad 2024 har öppnat. Vi har redan fått in många nomineringar men vill gärna ha in fler. Ett sätt att berätta om Årets ledare är att fråga någon som har varit med och deltagit i processen. Vi har därför intervjuat förra årets vinnare, Kåre Nordström, för inspiration till både nominerare och nominerade.

Hej Kåre, nu har det snart gått ett halvår sedan du fick kliva upp på scenen och ta emot en Gloria som Årets ledare i Sundsvall 2023. Hur har det varit?

Det har varit en härlig tid. Fick massor av gratulationer och frågor kring priset i sig och ledarskap generellt. Det har varit riktigt kul och hedrande. Jag har också fått förmånen att vara med i olika sammanhang där detta har synliggjorts, bland annat via er på Pro&Pro, vilket har varit riktigt roligt. Jag har också blivit inbjuden att möta ledningsgrupper för att prata ledarskap. Så lite gott och blandat.

Vad tycker du var roligast med att få vara med i processen, från nominering till gala?

Jag tycker processen i sig var både utmanade och väldigt intressant. Det var flera steg där jag fick reflektera kring mitt ledarskap ur flera perspektiv. Det var också spännande att få skriva ner det och skicka det till prisvärdarna. Att, tillsammans med övriga nominerade, få vara del av galan är fantastiskt, men jag tycker att processen var det som var roligast. 

Hur har utmärkelsen och uppmärksamheten runt det påverkat dig och/eller ditt ledarskap?

Att få bli uppmärksammad kring mitt ledarskap efter att varit ledare i mer än 25 år har påverkat mig. Priset har gjort är att jag nu vill ta nästa steg för att hjälpa och utveckla andra, i enskilda möten eller tillsammans med ledningsgrupper. Jag förfinar också en föreläsning kring hållbart ledarskap som jag hoppas att fler vill lyssna på. Tillsammans med en av finalisterna, Katarina Nordberg, skissar jag på ett pod-upplägg där vi vill intervjua ledare på olika nivåer för att fånga deras drivkrafter. Jag har också flera bokidéer som jag gärna skulle vilja förverkliga, men här behöver jag hjälp för att ta nästa steg.   

Varför, tycker du, att det är viktigt att uppmärksamma gott ledarskap?

Om vi ser på ledarskap som ”leda för att skapa” så har ledaren en viktig uppgift. Att skapa sammanhang för människor, utveckla starka grupper, utveckla människor, med mera. Här har ledaren möjlighet att skapa mycket för många. Jag tror vi tar med oss saker från många av de ledare som vi har mött genom livet. Saker som gör att vi varje dag försöker bli lite bättre i vårt ledarskap. Att uppmärksamma ledare som varje dag ”leder för att skapa” tycker jag är både fint och viktigt. 

Finns det något från den här tiden som du särskilt kommer ihåg? Som var viktigt för dig?

När man ropade upp mitt namn som vinnare. Viken grej!

Har du någon anekdot som du vill dela med dig av?

Att vinna är fantastiskt men Gloria i sig är ett så vackert pris. Efter att jag hade fått priset på galan kommer skaparen av Gloria, Christian Beijer, fram till mig, gratulerade, och sa att Gloria har fått en fin hemvist hos mig. Det uppskattade jag mycket.   

Till sist, har du någon favorit inför årets pris? Någon som du kommer att nominera?

Det finns många fantastiska ledare som förtjänar att synliggöras för sitt ledarskap. Nu kan inte alla vinna, men jag hoppas att många nomineras och att de tar chansen att vara med på denna resa. Jag ska nominera.  

Stort tack säger vi till Kåre för kloka ord och varmt lycka till i din fortsatta ledarskapsgärning.

Om du, precis som Kåre, vill nominera en ledare som du tycker ska bli årets ledare 2024. Klicka på länken så kommer du till nomineringsformuläret: https://proandpro.se/arets-ledare-2024/

 

Value-creating AI

Utbildning

In this course, you gain knowledge of how to use AI in a structured and methodical way to create value in your business.

Project manager of the future

Utbildning

Utbildningen är en intensiv projektledarutbildning som ger dig den senaste metodiken från PMI i kombination.

Remote leadership

Utbildning

This course takes its point of departure in how to succeed with your leadership when employees are working remotely in order to deliver excellent results.

Aktuella nyheter

Pin It on Pinterest